Какво е полимерна глина и как се работи с нея

фимо
Полимерна глина Фимо

 

Що е то фимо?

Фимото е полимерна глина, която е мека като пластелин, но при изпичане става твърда като порцелан. Обикновено се използва за изработката на бижута, декоративни предмети, както и за дребни детайли, тъй като пластичността й го позволява.

Разновидности

Произвежда се в десетки цветове, бива Classic clay (класическо фимо), Soft clay (меко фимо (по-лесно за обработка), Transparent clay (прозрачно фимо - след изпичане става прозрачно, но не като стъкло), Effect clay (с ефекти - брокатни частици и т.н.), Fluorescent clay (светещо на подходяща светлина (например в дискотеката).

Една идея - работете с найлонови ръкавици, защото по ръцете ви винаги ще остава цвят от фимото, което може да се размеси с цвета на другата фигурка!

Как се работи с фимо?

Съществуват всякакви инструменти за обработка на фимо, например подобни на тези, с които се обработва пластелин, макетни ножчета, всякакви предмети от бита, които могат да служат за оформяне на парченца - декоративни копчета, капачки, формички за сладкиши, клечки за зъби и др., както и т.нар. паста машина за разточване на тънки пластове от материала (аз използвам винена бутилка).

паста машина
Машина за паста


Техники

Техниките за работа с полимерна глина биват няколко вида, като:


Millefiori
 - Техниката Милефиори е широко разпространена в декорациите и изработването на вещи от глинички. Триизмерните изображения са затворени в цилиндър, паралелепипед или призмa.Милефиори техника
източник: Millefiori


Crackle - Краклето всъщност е вид техника, ползвана широко в декупажа (с хартия или станиол), с която на даден предмет се придава остарял и античен вид.

кракле
източник: Crackle


Swirl
- Оформяте топче от два или повече цвята и го сплесквате със завъртане.

swirls
източник: Swirl


Tехника с трансфер - техника за прехвърляне на рисунка или картинка върху полимерна глина.


трансфер бижу
източник: Transfer


Техника с едра сол - названието говори за себе си: продуктите, използвани при тази техника, са сол (обикновено едра готварска), захар и пр.

salt technique
източник: Salt Technique


Mokume gane -
това е традиционен японски метод за ламиниране различни цветове метали заедно и манипулирането им, за да се създадат модели, които приличат на дървени. Полимерната глина се поддава напълно на този вид обработка - слоеве глина се подреждат, манипулират и се изрязват филийки.

mokume gane
източник: Mokume gane

 

Как се пече

Пече се 20мин на 130 градуса във фурна. Може да ги сложите в тава с готварско фолио (имайте предвид, че полимерната глина е химия, така че съобразете да не е в посуда, в която се храните). Аз лично не загрявам фурната предварително и пека малко повече... Внимавайте, защото може и да изгорят. Много тънките парченца фимо се изпичат по-бързо, така че може да ги наглеждате. Не се шашкайте, ако след изпичането фимото все още е пластично - след изстиване се втвърдява. Променят си малко и цвета по време на печене.

С какво се лакира

Лакира се с лак за фимо, който се продава в магазинчетата за фимо. Може да пробвате да лакирате и с лак на водна основа. За предпочитане полиуретанов и с UV филтър. Лаковете за подови настилки са добро решение (не са и много скъпи). Преди да нанесете слоя лак, може да почистите повърхността на фимото със спирт, за да се предотврати евентуално лепнене. А и лаковеве за подови и др. дървени настилки се нанасят на чиста, суха, без восъци, мазнини и прах основа.

Mагазини, от където може да си закупите фимо

Варна - Слънчоглед http://www.slanchogled.com/
София - Слънчоглед, Ариста http://shop.arista-bg.com/catalog/, ул Кра Кра
Пловдив - Дали
Русе - търговски център Евас
Бургас - ул. Св.Св Кирил и Методий 16Магазини за свързващи елементи на бижута и накрайници

ЕмАрт - http://www.mart-bg.com/
Maрабу - http://www.marabu.bg/


Какво да не правим:

  1. Добре опаковайте със станиол вече разопакованото фимо, защото се втвърдява при взаимодействие с въздуха (е, не толкова бързо и драстично като въздушната глина, но все пак).
  2. Не използвайте стъкло за настилка, поне не тънко, за да работите с фимо, по-добре някаква дъска.
     
  3. Не дръжте прекалено дълго фимото в разгорещена фурна, не повече от указаното на опаковката, защото не се разтопява, а направо изгаря.
  4. Никога не лакирайте фимото с лак на терпентинова основа!
  5. НЕ Е ЗА ВСЕКИ: Ако вече сте направили грешен избор на лак, който е започнал да лепне - напоете немъхест парцал с разредител или ацетон (в зависимост от лака) и търкайте фимото, докато лаковото лепнещо покритие падне. След това измийте хубаво с хладка вода и сапун всяко, може да ги търкате с четка за зъби за по-ефикасно измиване. Изсушете ги добре. Сега вече може да лакирате с подходящия лак.
  6. Ако обаче сте използвали правилния лак, а фимото все пак започне да лепне - тогава навярно не сте го изпекли достатъчно добре. За целта, както е с лаково покритие, поставете фимото отново във фурната на 110-130 градуса за 10-15 минути. Вече трябва да се е доизпекло добре и лакът по повърхостта му да не лепне. Ако все пак лакът продължава да лепне - вижте т.5.

Comments