Въздушна глина

сувенир от въздушна глина


Въздушната глина е любимият ми материал за работа. Лесна за обработване и манипулация. В сравнение с полимерната глина, тук може да използвате по-богата гама цветове и шарки и да оформите едно изящно бижу по ваш вкус и идеал.

Въздушната глина по-скоро е измислено наименование. Това е глина, която съхне на въздух и, за разлика от традиционната глина, не се нуждае от термична обработка. Просто я оставяте за 24 часа, а понякога и за по-малко (зависи от дебелината на изделието) и тя си изсъхва до идеална твърдост. След това имате опцията да я боядисвате и дълбаете, както си искате.

Интересното при въздушната глина, което я прави и по-малкото братче на традиционната естествена глина, е това, че може да я размеквате с малко количество вода.

Малък недостатък е, че ако не се обработи с лак, глината не е толкова водоустойчива, както полимерната глина примерно, която се пече във фурна. Но два слоя лак, който така или иначе е почти задължителен за всяко глинено изделие, за да подобри здравината и външния му вид, е достатъчен творбата да изглежда в перфектен завършек.

сувенир от въздушна глина

Боята, с която се боядисва въздушната глина може да бъде всякакъв вид, най-вече за това, защото след това повърхността бива лакирана. Аз използвам темперни бои.

Имайте предвид, когато третирате въздушната глина с акрилни бои, че трябва да разбъркате боята много добре, защото на повърността на все още неизползваното бурканче с боя има течност, която буквално разяжда глината.

das глина бои


Обикновено боята изсъхва за отрицателно време, вече можете да лакирате глинените продукти.
Аз използвам лак на акрилна основа, който обаче според мен не е съвсем добър за този вид материал или по-скоро аз не съм улучила добра марка лак. Според характеристиките на лака, той съхне от 2 до 24часа.


лак за камък

Другият вид лак, който използвам, е лак за каменни повърхности на водна основа - чудесен е! Но трябва да имате предвид нещо - когато глината е боядисана с темперна боя, тя лесно се отмива от лака на водна основа и е хубаво да не се ползва четка, а тампонче, с което да се нанесе внимателно лака. Ако преди това сте го лакирали с друг вид лак, вече е по-лесно.
Почти задължително при мен е да лакирам изделията си по два-три пъти!

Не на последно място искам да кажа, че въпреки че не са особено популярни, глинените бижута стоят разкошно върху всяка дреха, облечена от оригинална особа и индивидуалист и могат да бъдат един чудесен моден аксесоар.

глинени бижута


Comments