Животински тотеми и символи или какво е спирит анимал

Да започнем от думата "тотем" - това е животно (по-рядко растение), почитано в раннородовото общество като родоначалник на племето и издигано в култ. Затова, когато животните се разглеждат като тотеми, трябва да се съсредоточим върху техните индивидуални характеристики и черти. Всеки тотем има свое собствено послание. Символът на дадено животно може да представлява и самите вас, ако имате сходни характеристики. В този случай тотемът се разглежда като спирит анимал (spirit animal).Как да Определим Кое Животно Живее в Нас

Понякога е лесно да се определи какво е животното, което живее в нас, понякога - не. Откриването на собственото духовно животно може да се направи по няколко начина:
- Запитайте се дали има животно, което обичате да рисувате;
- Опитайте се да си припомните на кое животно се натъквате най-често - в книги, по телевизията, във видео клипове, в картини, в сънищата;
- Помислете кои животински характеристики ви подхождат най-добре.


Значение на тотем Морски обитатели


Морско конче

морско конче
Посейдон с колесница от Морски кончета

Това малко крехко създание е с голяма стойност за духовния живот на моряците.
Смята се, че древните гърци и римляни са свързвали морското конче с боговете на морето Посейдон и Нептун. Това го прави основен символ на силата и мощта за тях. 
Според китайската митология морското конче е символ на късмет за хората, които пътуват по вода.
Европейците са смятали, че тотемът морско конче е пътеводител за тези, изгубени в морето.

Характеристики на спирит анимал Морско Конче


Тези хора са сравнявани с "храбри рицари в бляскави доспехи", когато става дума за себеотрицание. Често жертват собствените си нужди, за да помагат на другите. Тези хора имат силно желание да защитават малките и тези, които са по-слаби от тях. Това те осъществяват с мека сила и спокойствие, тъй като обикновено са внимателни и любезни. 

Значение на Морското конче в сънищата


Когато морското конче се появи в съня ви, то идва да ви покаже силата на подсъзнанието ви. Не го пренебрегвайте и заглушавайте. Слушайте себе си!  Доверете се на инстинктите и чувствата си, като същевременно сте отворени за нови идеи.


Октопод

октопод
Горгона Медуза


Октоподът е странно изглеждащo същество, което грациозно и почти зловещо се движи из морето.
Той е регенеративно създание, което означава, че може да се освободи от пипало, ако се наложи. Тази защитна тактика му позволява да избяга от хищниците и други потенциално опасни ситуации.

Смята се, че Горгона Медуза от древногръцката митология е била вдъхновена от октопод или сепия.

Характеристики на спирит анимал Октопод

Подобно на други същества, обитаващи водната шир, тотемът на октопода символизира чистотата - емоционална, психическа, творческа.  Октоподът е известен и с това, че е символ на духовното проникновение, като по пътя си вдъхновява другите да канализират своето.

Значение на Октопода в сънищата

Октоподът ни напомня, че трябва да се погрижим за себе си и да не позволяваме на хората да се възползват от нас или да ни сринат емоционално. Това се отнася не само за хора, но и за ситуации. Ако нещо е изтощително за вас и не ви помага да постигнете целите си, трябва да имате сили и воля да се освободите от него, така както октоподът лавира във водата.Рак


hercules-vs-hydra-stepping-on-crab
Херкулес в битка с Хидра

В древногръцката митология Ракът се идентифицира с рака, който се появява, докато Херкулес се бори с многоглавата Хидра. Ракът бил изпратен от богинята Хера, заклет враг на Херкулес, да му попречи в битката. Херкулес обаче, с помота на Йолай, успял да го смачка, а след това самата богиня Хера взела убития рак на небето и така се появило съзвездието Рак.

В египетските записи от около 2000 г. пр.н.е. той е описан като скарабей (Scarab), свещената емблема на безсмъртието.


Характеристики на спирит анимал Рак

За хората ракът е символ на защита заради твърдата му черупка.
В допълнение към самозащитата и отбраната, раците символизират емоциите, доверието и цикличността на живота. 

Значение на Рака в сънищата

Тотемът на рака ни напомня, че трябва да наденем защитната си броня, когато се налага. В един момент от живота си раците изхвърлят черупката, в замяна на друга. Това е практика, която и ние трябва да приемем в определен етап от живота си. Чрез изхвърляне на излишния емоционален багаж, заемаме активна позиция в постигане на собственото си щастие.


Значение на тотем Птици


Сова, Бухал, Кукумявка


banshee
Банши - Жената Смърт

Совата - наблюдателят в нощта, мъдър съветник на горските обитатели. Големите му златни очи надничат в тъмнината, виждайки всичко, което се случва под него.
Совата (кукумявката) обаче носи и негативни конотации сред обществото като предвестник на смъртта за тези, които е посетила. 
Кукумявката действително е свързвана с Банши – жената–призрак в ирландската и шотландската митологии, чийто писък наподобява звуците на това създание.

Характеристики на спирит анимал Сова

Совата като тотем е естествено любопитна душа и се свързва с мрачните дълбини на мистерията. Хората Сови внимателно обмислят всичко. Освен това ще забележат всякакви несъответствия и ще имат желанието да ги изправят. Не се опитвайте да се скриете от погледа на совата, не се опитвайте да я заблудите, нейната мъдрост пронизва всяка завеса.

Значение на Совата в сънищата

Всяка вечер, когато заспим, преживяваме една малка смърт. Обаче на сутринта се раждаме отново. Следователно, в това време между тъмнината и светлината, се появява възможността за промяна. Совата идва да ви каже, че има големи тайни в живота ви, които трябва да излязат на бял свят. Това може да е вашето духовно израстване, но може и да са тайни, които близки хора крият от вас. Така че, когато ви посети сова/бухал/кукумявка, това значи, че е време да се подготвите за едно ново начало, голямо или малко.Прилеп


Прилепът лети спокойно почти невидим през цялата нощ, с изключение на случайните поскърцвания на ловния му вик. Той се наслаждава на онези неща, които са невидими за очите в тъмнината на нощта, но дори и най-малкото насекомо е доловимо за всечуващите му уши. 


В древногръцката митология прилепът се свързва с дъщерите на цар Миний. Когато Дионис призовал всички момичета и жени да отидат в горите и планините на Орхомен на весело празненство в чест на бога на виното, три от дъщерите на Миний не тръгнали. Тогава бог Дионис ги наказал - телата на принцесите започнали да се сгърчват и се покрили с тъмна миша кожа. Вместо ръце им израснали крила с ципи. Те се превърнали в прилепи.

Характеристики на спирит анимал Прилеп

Прилепът като ваш тотем означава, че имате почти рядката способност да виждате скритите желания и действия на другите. Вие сте създание на трансформациите, промяната. Вие познавате скръбта.

Значение на Прилепа в сънищата

Символът прилеп, който се появява в сънищата ви, може да показва, че сте неуравновесени. Такъв дисбаланс може да ви накара да се сблъсвате с бариери и да не успеете да се ориентирате през житейските трудности. Прилепът ви насърчава да отворите ушите си, за да слушате света около вас, и да позволите на това, което чувате, да промени начина, по който виждате света.

Значение на тотем Насекоми


Mолец

the silence of the lambs
Мълчанието на агнетата

Въпреки че молците са насекоми, подобни на пеперудите, има няколко характерни различия. Най-същественото от тях е, че молците са нощни насекоми и се движат през нощта с помощта на усета си.
Въпреки това, обаче, те се движат към светлината поради някаква неизвестна причина. Дори когато усилията му към светлината се окажат опасни и безсмислени, молецът продължава да  се движи напред, демонстрирайки своята вяра и решителност. И ни показват един ценен урок - че вярата е важно нещо, но сляпата вяра, без да си здраво стъпил на земята, е глупост, която, в техния случай, може да ти коства живота.

Характеристики на спирит анимал Молец

Молецът се асоциира с оптимистичните хора, които могат да намерят доброто във всяка ситуация, колкото и тъмна да изглежда тя.
Финесът е също важна характеристика на човека-молец, конкретно на жените. Жените, също както женските молци, привличат мъжете с нежното излъчване на феромони. Те са уверени в способността си да привличат вниманието на мъжете и не се налага да бъдат открити и агресивни в процеса. Другите могат само да се учат от тях в тънкото изкуство на привличането.

Значение на Молеца в сънищата


За човека, молецът в сънищата е знак да признае слабите си места, но в същото време да се довери на инстинктите си, отколкото да разчита единствено на неща, които са видими за окото. Присъствието на молеца в съня ни насърчава да развиваме способността си да търсим позитивното и да се доверяваме на интуицията си.Водно Конче


Водното конче е важен животински тотем в много култури, въпреки че за повечето от Европа то представлява зло, което без съмнение се дължи на болезненото му ухапване.
В Япония водните кончета са дълбоко ценени като вид, с имена за почти всяка разновидност.
За индианците са символ на чиста вода, както и на бързина и активност.

Характеристики на спирит анимал Водно конче

Тотемът на Водното конче носи мъдростта на трансформацията и адаптивността в живота. Водното конче е символично създание на две царства - емоционалното царство на водата, както и интелектуалното царство на въздуха. Ето защо хората - Водно конче носят две силни черти в себе си - способността да се забавляват, както и силен ум, който създава баланс.

Значение на Водното конче в сънищата

Когато водното конче се появи в сънищата ви, това може би е сигнал, че идва голям период на промяна в живота ви. Това е напомняне, че старите навици преследват вашите решения. В идеалния случай, може да не е дошло време да пораснем, но е дошло време да променим кои и какви сме.Значение на тотем Сухоземни животни


Козел

козел
Бог Пан

Козите са едни от най-приспособимите и прагматични същества на планетата. Те могат да оцелеят в почти всякакъв климат и могат да се движат надолу по стръмнините с изумителна бързина, което ги прави перфектен пример за здравина и баланс. 


В древногръцката митология козата е символизирана от бог Пан - полу-човек, полу-козел, син на Зевс - гръцкият бог-символ на планетата Юпитер. За това, когато споменем за Пан или символиката на козата, трябва да мислим за тях като за синове на планетата Юпитер. Пан е бил много похотлив бог. Почти всички от митовете, свързани с него, говорят за това как той преследва нимфи.

Характеристики на спирит анимал Козел

Хората-кози се характеризират с чувство на закрила, достойнство, интелигентност и саможертва. В безброй религии и култури козите винаги са били животното, което пролива кръвта си в името на жертвата (оттук и терминът „изкупителна жертва“). Хората-кози са безстрашни, когато става въпрос за трудни препятствия, и е добре другите да взимат пример от тях.

Значение на Козела в сънищата

Когато тотемът на козата се появи в сънищата ви, това е знак да се подготвите да изкачите нови висоти и да започнете нови начинания в живота си.  Може би заслужавате повече в живота и козата ви подтиква да се стремите по-нагоре.

Котка  

котка
Херкулес в битка с Немейския лъв

Всички котки излъчват увереност и мистерия с всяко тяхно движение. Дори муцуната на котката, най-вече очите, придава усещане за магия и тайнственост. 

Заради тяхното загадъчно и понякога зловещо поведение, в много култури котката е била свързвана с черна магия и магьосничество.

В Древната Келтска култура котката се е считала за покровителка на Другия свят, пазителка на тайните на Отвъдния свят. Келтите са се страхували от черните котки и са ги убивали.

В Мюсюлманската култура котката защитавала пророка Мохамед от жестока змия. Маркировката „М“ върху таби (уличните) котките символизира Пророка.

Старата Западна култура е свързвала черната котка с магьосничеството  поради цвета й. Смятали са се за зли и затова са били свързвани с вещиците.

В Норвежката цивилизация котката е изобразена като теглеща колесницата на богинята на плодородието Фрея. Следователно котката тук е била символ на плодородието и покровител на новороденото.


Характеристики на спирит анимал Котка

Тотемът на котката символизира привлекателните качества: независимост, наблюдателност, гъвкавост и интелект.
Всъщност хората-котки се държат снобски. Те са хора, които показват претенциозно поведение. Прилагат го най-вече при избора си на приятели. Те са независими хора. "Котките" рядко се поддават под натиска или желанията на другите.


Значение на Котката в сънищата

Котката в съня насърчава женската сексуалност. Също така, тя има за цел да вдъхне доверие на сънуващия.
Котката се явява в съня на тези, които са креативни и притежават медиумни способности. Тези хора често са независими. Освен това са непредсказуеми и по-интелигентни от обикновения човек. Но трябва да внимаваме да не станем твърде самоуверени и да се изолираме. Прекалената отдръпнатост от хората в крайна сметка ще доведат до крах на отношенията ви.Превод на материали от: http://www.sunsigns.org

Comments