Etsy

Saturday, September 24, 2016

Животински тотеми и символи или какво е спирит анимал

Да започнем от думата "тотем" - това е животно (по-рядко растение), почитано в раннородовото общество като родоначалник на племето и издигано в култ. Затова, когато животните се разглеждат като тотеми, трябва да се съсредоточим върху техните индивидуални характеристики и черти. Всеки тотем има свое собствено послание. Символът на дадено животно може да представлява и самите вас, ако имате сходни характеристики. В този случай тотемът се разглежда като спирит анимал (spirit animal).Как да Определим Кое Животно Живее в Нас

Понякога е лесно да се определи какво е животното, което живее в нас, понякога - не. Откриването на собственото духовно животно може да се направи по няколко начина:
- Запитайте се дали има животно, което обичате да рисувате;
- Опитайте се да си припомните на кое животно се натъквате най-често - в книги, по телевизията, във видео клипове, в картини;
- Помислете кои животински характеристики ви подхождат най-добре.


Значение на Животинските Символи в Древността

Морско Конче

морско конче
Посейдон с колесница от Морски кончета

Това малко крехко създание е с голяма стойност за духовния живот на моряците.
Смята се, че древните гърци и римляни са свързвали морското конче с боговете на морето Посейдон и Нептун. Това го прави основен символ на силата и мощта за тях. 
Според китайската митология морското конче е символ на късмет за хората, които пътуват по вода.
Европейците са смятали, че тотемът морско конче е пътеводител за тези, изгубени в морето.

На какво ни учи Морското Конче

Тези хора са сравнявани с "храбри рицари в бляскави доспехи", когато става дума за себеотрицание. Често жертват собствените си нужди, за да помагат на другите. Тези хора имат силно желание да защитават малките и тези, които са по-слаби от тях. Това те осъществяват с мека сила и спокойствие, тъй като тези хора обикновено са внимателни и любезни. 


Сова, Бухал, Кукумявка


banshee
Банши - Жената Смърт


Бухалът, наблюдателят в нощта. Не се опитвайте да се скриете от погледа на бухала, не се опитвайте да го заблудите, неговата мъдрост пронизва всяка завеса.

Бухалът като тотем е естествено любопитна душа и се придържа към мрачните дълбини на мистерията.

Кукумявката носи негативни конотации сред обществото като предвестник на смъртта за тези, които е посетила. 
Кукумявката действително е свързвана с Банши – жената–призрак в ирландската и шотландската митологии, чийто писък наподобява звуците на това създание.

На какво ни учи Бухалът

Бухалът ще ни каже истината за нашите пороци. Чрез разбирането им, ние сме в състояние да се изправим лице в лице с тях, а чрез изправянето ни лице в лице с тях, сме в състояние да променим тези навици и да работим за създаване на нови, по-добри. Така че, когато ви посети сова/бухал/кукумявка, това значи, че е време да се подготвите за едно ново начало, голямо или малко.


Октопод

октопод
Горгона Медуза


Октоподът е странно изглеждащo същество, което грациозно и почти зловещо се движи из морето.
Подобно на други водни същества, тотемът на октопода символизира чистотата - емоционална, психическа, творческа. 
Октоподът е регенеративно създание, което означава, че той може да се освободи от пипало, ако се наложи. Тази защитна тактика му позволява да избяга от хищниците и други потенциално опасни ситуации.

Смята се, че Горгона Медуза от древногръцката митология е била вдъхновена от октопод или сепия, които сами по себе си представляват глава на медуза, човка като изплезен език и зъби, и пипала като змии.

На какво ни учи Октоподът

Октоподът ни напомня, че трябва да се погрижим за себе си и да не позволяваме на хората да се възползват от нас или да ни сринат емоционално. Това се отнася не само за хора, но и за ситуации. Ако нещо е изтощително за вас и не ви помага да постигнете целите си, трябва да имате сили и воля да се освободите от него. Mолец

the silence of the lambs
Мълчанието на агнетата

Въпреки че молците са символи, подобни на пеперудите, има няколко характерни различия, тъй като молците все пак са нощни животни.
Молците се движат през нощта с помощта на техния усет. Но въпреки че са нощни животни, те се движат към светлината поради някаква неизвестна причина. Дори когато усилията му към светлината се окажат опасни и безсмислени, молецът продължава да  се движи напред, демонстрирайки своята вяра и решителност. Вярата е важно нещо, но сляпата вяра, без да си здраво стъпил на земята, е глупост. Във всяко от нашите търсения трябва да се погрижим да не паднем жертва на сляпата вяра и невежество.

Финесът е също важна характеристика на молеца, конкретно за женския молец. Женските привличат мъжките с нежното излъчване на феромони. Те са уверени в способността си да привличат вниманието на мъжките и не се налага да бъдат открити и агресивни в процеса. Хората могат да вземат от тях един прост урок в тънкото изкуство на привличането.

На какво ни учи Молецът


За хората, тотемът на молеца е знак да признае слабите си места, но в същото време да използва собствените си инстинкти и интуиция, отколкото да разчита единствено на неща, които са видими за окото.
Молецът се асоциира с оптимистичните хора, които могат да намерят доброто във всяка ситуация, колкото и тъмна да изглежда тя. Неговото присъствие ни насърчава да развиваме способността си да търсим позитивното и да се доверяваме на интуицията си.Рак


hercules-vs-hydra-stepping-on-crab
Херкулес в битка с Хидра

За хората ракът е знак на защита, по-специално поради твърдата му екзоскелетна черупка. Тотемът на рака ни напомня, че трябва да наденем защитната си броня, когато се налага, и че не трябва да се колебаем да го направим, ако това означава да се защитим.

В един момент от живота си раците изхвърлят черупката, в замяна на друга. Това е практика, която и ние трябва да приемем в определен етап от живота си. Чрез изхвърляне на излишния емоционален багаж, заемаме активна позиция в постигане на собственото си щастие.

В древногръцката митология Ракът се идентифицира с рака, който се появява, докато Херкулес се бори с многоглавата Хидра. Ракът ощипал Херкулес за крака, Херкулес го смачкал, а след това богинята Хера, заклет враг на Херкулес, поставила рака сред звездите.
В египетските записи от около 2000 г. пр.н.е. той е описан като скарабей (Scarab), свещената емблема на безсмъртието.


На какво ни учи Ракът

Духовният тотем на рака може да пропълзи по пътя ни в определен етап от живота, може би на места, на които не сме очаквали. Ако това се случи, той действа, за да ни напомни, че не всички пътища водят натам, накъдето искаме. Понякога ще намерим себе си на разстояние от целите си и е важно да се каже, че това не винаги е лошо нещо.


Козел

козел
Бог Пан

Козите са едни от най-приспособимите и прагматични същества на планетата. Те могат да оцелеят в почти всякакъв климат и могат да се движат надолу по стръмнините с изумителна бързина, което ги прави перфектен пример за здравина и баланс. 

Начинът на живот на козата ни насърчава да оценим собствената си сила като индивиди. Когато сме сами, ние сме в състояние да придобием огромни количества лични познания и прозрение. А с изкачването на високи места, козата ни вдъхновява да бъдем амбициозни във всичко, което правим.

В древногръцката митология козата е символизирана от бог Пан - полу-човек, полу-козел, син на Зевс - гръцкият бог-символ на планетата Юпитер. За това, когато споменем за Пан или символиката на козата, трябва да мислим за тях като за синове на планетата Юпитер. Пан е бил много похотлив бог. Почти всички от митовете, свързани с него, говорят за това как той преследва нимфи.

На какво ни учи Козелът

Когато тотемът на козата се появи по пътя ни, това е знак да се подготвим да изкачим нови висоти и да започнем нови начинания в живота си. Подобно на козата, трябва да бъдете упорити в преследването на целите си. Хората-кози са безстрашни, когато става въпрос за трудни препятствия, и е добре другите да взимат пример от тях. 


Прилеп

прилеп
Дъщерите на Миний
Прилепът лети спокойно почти невидим през цялата нощ, с изключение на случайните поскърцвания на ловния му вик. Той се наслаждава на онези неща, които са невидими за очите в тъмнината на нощта, но дори и най-малкото насекомо е доловимо за всечуващите му уши. 

Прилепът като тотем е животно, което вижда това, което ние не можем да видим. Той е създание на трансформациите. Прилепът е символ на промяната, носеща ни от едно състояние в друго.

В древногръцката митология прилепът се свързва с дъщерите на цар Миний. Когато Дионис призовал всички момичета и жени да отидат в горите и планините на Орхомен на весело празненство в чест на бога на виното, три от дъщерите на Миний не тръгнали. Тогава бог Дионис ги наказал - телата на принцесите започнали да се сгърчват и се покрили с тъмна миша кожа. Вместо ръце им израснали крила с ципи. Те се превърнали в прилепи.

На какво ни учи Прилепът

Прилепът като ваш тотем означава, че имате почти рядката способност да виждате скритите желания и действия на другите. Символиката на прилепа ни дава възможност да видим света от друга гледна точка.


Водно Конче

Водно конче

Водното конче е важен животински тотем в много култури, въпреки че за повечето от Европа то представлява зло, което без съмнение се дължи на болезненото му ухапване. В Япония водните кончета са дълбоко ценени като вид, с имена за почти всяка разновидност. За индианците са символ на чиста вода, както и на бързина и активност.

Водното конче е символично създание на две царства - емоционалното царство на водата, както и интелектуалното царство на въздуха. Ето защо Водното конче носи два кармични урока за нас - първият урок е, че водата ни призовава да се потопим в емоциите си. Вторият - че въздухът ни призовава да ги комбинираме с мисъл и да ги приведем в равновесие.

На какво ни учи Водното конче

Тотемът на Водното конче носи мъдростта на трансформацията и адаптивността в живота. Когато водното конче се появи в живота ни, то може би ни напомня да обърнем повече внимание на радостта в живота.


Котка  

котка
Херкулес в битка с Немейския лъв

Всички котки излъчват увереност и мистерия с всяко тяхно движение. Дори муцуната на котката, най-вече очите, придава усещане за магия и тайнственост. 

Заради тяхното загадъчно и понякога зловещо поведение, в много култури котката е била свързвана с черна магия и магьосничество. Въпреки че има известна истина в тези твърдения, важно е да се отбележи също, че тотемът на котката символизира привлекателните качества: независимост, наблюдателност и интелект.

Всички хибридни котешки същества в древногръцката митология: Химера, Сфинкс и Немейския лъв, са били чудовищни братя и сестри, произлизащи от жестоко семейство. Полу-змия, полу-жена, Ехидна е била тяхна майка. Бащата на тази котешка пасмина е бил Тифон, стоглав дракон с човешки торс, покрит с пера и криле, и крайници-усойници. В основата на историите около тези страховити създания винаги лежи човешката мъдрост и интелигентност (понякога с помощта на боговете), която е спасявала света от техните опустошения.

На какво ни учи Котката

Котката е много гъвкаво животно, което винаги се приземява на краката си. Тотемът на котката, обаче, ни напомня, че падането невинаги е лошо нещо и че имаме силата да се приземим и изправим на крака.
Предвидимостта невинаги е нещо добро за нас. Понякога трябва да разклатим традиционните си практики и да направим промени в ежедневието си.
Превод на материали от: http://www.sunsigns.org

No comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.
author
Ралица Василева
Здравей, приятел! Аз съм Рал, графичен дизайнер и Направи си сам ентусиаст. Намери повече за мен тук :)