Как да изберем правилното кученце за нас

как да изберем правилното кученце

Въпреки че всички кученца са невероятно сладки, не всички са подходящи за вас. С правилното проучване и подготовка, скоро ще намерите кучето, което да стане новото попълнение към семейството ви. Решението да имате кученце е твърде важно, за да се основава само на "любов от пръв поглед". Голямата гама от породи, нуждите от упражнения и темперамент налагат да си напишете домашното. Всички кученца в крайна сметка порастват, така че изборът на животно, което се вписва най-добре в начина ви на живот, е най-добрият начин да се гарантира, че вашето решение няма да свърши в съжаления. След като сте отделили достатъчно време да проучите и сравните различните породи, накрая ще имате по-добра информация за това кои от тях вероятно ще израснат, за да бъдат "лентяи" и кои биха могли да ви бъдат добри партньори за джогинг.


Направете проучване


Ако сте любопитни за няколко породи кучета, започнете с покупката на книга, която предоставя общ преглед на различните такива.
Помолете някой ветеринар или треньор на кучета да споделят мнението си относно породите, от които се интересувате. Ветеринарите работят всеки ден с различни животни, имат огромен опит и биха ви били от полза в избора на правилното приятелче.


Обмислете размера, породите и потребностите им


Въпреки че Немският дог, например, обича да се гушка, той бързо става твърде голям, за да седи в скута ви и лесно би могъл да опразни масата само с едно подмятане на опашката си. Поради късите си крака пък, Дакелът може би ще има проблем да ви придружава по време на джогинг. Важно е да се обмисли как кученцето ще се вмести в начина ви на живот, когато стане възрастно куче.

Необходимостта от козметика и упражнения трябва да бъде друга критична точка при вземането на решение. Кучетата от групата на Оварките обикновено изискват много упражнения и внимание. Други породи, като например кучетата с много дълга козина, имат голяма потребност от поддържане.

В проучането си ще откриете, че някои породи са предразположени към здравословни проблеми, като тазобедрена дисплазия. Има вероятност смесените породи кучета да имат по-малко подобни проблеми, отколкото чистокръвните, но това не винаги е така.

 

От къде да си взема кученцето

осинови куче

Намирането на реномиран развъдник или приют за бездомни животни е от съществено значение за намирането на здраво, добре социализирано кученце. Ако търсите чистокръвно куче, помолете вашия ветеринар да ви насочи в правилната посока. Специализираните спасителни организации също са чудесен източник за осиновяване на чистокръвно животно. Ако е възможно, изисквайте да видите родителите и братята и сестрите на кученцето. Заслужава си времето и усилията да научите за начина му на живот и да се уверите, че идва от здравословна среда. Когато четириногите са от зоо магазин, често е невъзможно да се провери кои са родителите или условията на отглеждане на конкретното животно. За съжаление, голям процент от сладурчетата по витрините на магазините за домашни любимци идват от "кучешки ферми".


Приемането на кученце от приют или специализирана организация може да е много благородно, но на практика почти невъзможно да се научи много за спасеното животно или за медицинската му история. Но тези типове организации обикновено предлагат други важни предимства, като подробни медицински изследвания, микрочипиране и ваксинации.

Какво да изисквам


Важно е вашето кученце да бъде прегледано от ветеринарен лекар възможно най-скоро. В идеалния случай това трябва да стане преди да доведете вкъщи най-новия член на семейството за първи път. За щастие, развъдчиците, приютите и спасителните групи често предоставят документация, удостоверяваща, че вашето избраниче е било изследвано от ветеринарен лекар, лекувано за паразити и е имало поне една ваксинация. Ето няколко неща, които да проверите, когато се срещнете с вашето кученце:


- Уверете се, че животното изглежда пъргаво и енергично, а не летаргично.

- Проверете за малко мазнина около ребрата на кученцето. То трябва да е добре хранено.
 
- Проверете козината му. Не трябва да има плешиви петна или суха, люспеста кожа.

- Наблюдавайте походката на кученцето. Здравото кученце трябва да ходи и бяга нормално, без да куца.

- Проверете очите, ушите и носа. Те трябва да са сравнително чисти, без секрети.

- Хвърлете играчка или топка. Очите му трябва да следват играчката.

- Следете за кашлица, кихане или затруднено дишане. Това може да са признаци на болест.

- Плеснете с ръце. Кученцето трябва да се обърне и да ви погледне, когато чуе зад гърба си шумове.

Наблюдавайте личността на кученцето си

кученца

Изборът на кученце с добър характер ще ви осигури един живот, изпълнен с щастие и приятелство. Като знаете какво да търсите и на какво да обръщате внимание, може да научите много за темперамента на бъдещия си най-добър приятел.


По време на кратко посещение:

1. Наблюдавайте животинчето, докато играе със своите братя и сестрички. Това е добър начин да определите как то ще се държи с другите кучета по-късно в живота. Кученце, което показва здравословен интерес към играта, но се успокоява, когато някое от братчетата му скимти, най-вероятно ще се социализира добре с другите кучета.


2. Преценете как вашето кученце взаимодейства с хора. Ще можете да го наблюдавате най-добре, когато се среща с хора от различни възрасти и полове. Животните трябва да са любопитни и да се интересуват от хората. Кученце, което трепери или уринира от страх, може би е слабо социализирано и ще е трудно за трениране.


3. Завъртете кученцето по гърб за минута. Мъничетата, които се борят прекомерно или стават агресивни, може би имат доминантен характер. Добре контролиращото се кученце може да се повърти малко, но в крайна сметка ще се отпусне и ще се подчини.


4. Хванете кученцето и докоснете ушите, устата и лапичките му. Животното трябва да се чувства комфортно, когато го докосвате. Ако стане агресивно или се опитва да избяга, може би не е от кучетата, които ще обичат да лежат с вас на дивана или да ви позволяват да изрязвате ноктите им. 


Това са само някои от индикаторите, които могат да ви помогнат да прецените дали дадено кученце е подходящо за вас!


Comments