10-те най-умни породи кучета

топ 10 най-умните породи кучета
Всеки знае, че някои кучета са по-умни от други. Ако искате да си вземете едно от най-умните кучета или просто искате да видите къде се намира вашето куче в класацията, проверете този списък на Топ 10 на най-умните породи кучета в света.

Кое прави едно куче умно?


Има известна разлика в мненията относно признаците за интелигентност при кучетата.

Според едни най-умни са най-упоритите кучета, което прави тренирането им по-трудно. Тези животни могат да обучат хората си с по-голям успех, отколкото хората биха могли да обучат тях. Въпреки това, мнозинството от хора смятат, че най-умните приятели на човека учат бързо, следователно са най-лесни за трениране, когато са правилно мотивирани.

Интелигентното куче обикновено може да научи повече думи, отколкото едно средностатистическо такова и от своя страна изпълнява повече команди. Най-умните кучета обикновено обръщат особено внимание на заобикалящата ги среда. Много от тях могат да разберат разликата между обект и действие. Някои дори могат да идентифицират играчките си по име!

Най-интелигентните кучета често са от трудолюбиви, силно енергични породи. Може би тези четириноги се учат толкова бързо, защото са силно мотивирани да работят, не само заради силата на мозъка си.

Как да живеем с умно куче?

Ако имате едно от най-умните кучета или се надявате да имате някой ден, имайте предвид, че ще трябва да положите много усилия, за да се грижите правилно за него. Всички кучета имат нужди, но най-умните обикновено се нуждаят от повече упражнения, внимание и обучение, за да се поддържат психически и физически стимулирани. Мислете за брилянтните кучета като за талантливите деца в училище: те се отегчават, ако не бъдат подложени на изпитания. Ако имате интелигентно четириного приятелче, уверете се, че го държите винаги заето и го предпазвате от скучаене.

Най-умните породи кучета

Този списък включва 10 популярни породи, които се считат за най-интелигентните:

10. Голдън Ретривър

голдън ретривър
Голдън ретривърът е сред най-популярните породи кучета в света и една от най-приятелски настроените. На пръв поглед изглежда глуповато, но Голдън-а може да се научи да прави почти всичко. Нейната интелигентност и любов към хората правят тази порода една от най-добрите за работа като кучета-водачи. Голдън-а също се отличава във всички видове кучешки спортове. Породата е отличен спътник за почти всякакви семейства.

Почетната стълбица Голдън Ретривърът си поделя с "братовчед" си - Лабрадор Ретривъра, който притежава много от неговите черти.

9.  Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел Териер

Джак Ръсел териерът изглежда липсва от много списъци с "интелигентни породи кучета". Може би това е така, защото това умно малко куче се движи твърде бързо, за да бъде забелязано от някои. Джак Ръсел, заедно с Парсон Ръсел Териер, е безстрашно, енергично животно с остър ум и упорита жилка. Няма нищо глупаво в този малък сладур. Успех в опитите да спрете този мъник да получи това, което иска! :)

Поради енергията и мозъчната си мощ, ДРТ и ПРТ се отличават в кучешки спортове, като
Аджилити и Barn Hunt. 

8. Ротвайлер 

ротвайлер

Ротвайлерът е една от онези породи кучета, които наистина знаят как да разчетат човек, често показващи различна страна от характера си, позовавайки се на това, доколко ти се доверяват. Типичното Роти има привързана, игрива страна, показваща се на доверените членове от семейството, и стоическа, контролирана страна, която демонстрират пред непознати. Тези животни нямат проблем да ви покажат какво наистина мислят за вас. Не се опитвайте да измамите тях или хората, които защитават!

Веднъж попаднали във вътрешния кръг на Роти, може да създадете дълбока връзка. Те могат да бъдат обучени сравнително лесно, след като спечелите доверието им и преодолеете упорития им нрав. Ротвайлерите са способни да се научат да изпълняват много
команди, но винаги ще следят околната среда, за да се уверят, че всеки е в безопасност.

7. Папийон
Папийон

Не се заблуждавайте от деликатната фигура на Папийона. Той е нещо повече от куче за гушкане. В действителност, Папийонът е една от най-умните от всички породи "куче-играчки". Този сладур е приятелски, пъргав и активен. Той може да се погушка в скута ви за малко, но съвсем скоро ще търси нещо интересно за правене.

Подобно на много дребни кучета, Папийонът има малко упорит нрав. Въпреки това, ако можете да проведете тренировка, която си струва времето му (да намерите наградата, която му харесва най-много), тогава той ще се научи бързо. Научете това сладко мъниче на разнообразни забавни трикове и ще впечатлите приятелите си!

6. Шетландска овчарка

Шетландска овчарка

Шетландската овчарка е по-умна, отколкото изглежда на пръв поглед. Породата е погрешно преценявана като резервирана. Шелти е понякога тих и грациозен; друг път - енергичен и игрив. Независимо и мъдро, това куче е винаги нащрек и чака сигнал от вас. Това животно е много добро в разчитането на хора и често се настройва спрямо тяхното настроение.
 

Шелти са склонни да се учат и да угаждат. Техните овчарски корени правят породата много подвижна и отзивчива към заобикалящата я среда. Шелти образуват тясна връзки със собствениците си и са изключително отговорни към обучението.

Почетно споменаване заслужава и Коли, близък роднина на Шелти, който притежава подобна интелигентност.


5. Немска овчарка
Немска овчарка

Немската овчарка е прекалено умно куче. Тази лоялна, защитна порода има толкова много енергия и интелигентност, че понякога е силно чувствителна и дори тревожна. Това животно разцъфтява, когато му е възложена важна задача. Може да бъде нещо просто, като "надзор и защита" на децата, но това му дават едно чувство за цел. Въпреки това се нуждае от много психическо стимулиране и упражнения, за да се чувства щастливо.

Много немски овчарки намират своето призвание, като работят в полицейски или военни операции. Те могат да научат повечето действия само в няколко стъпки. Веднъж обучени, немските овчарки ще направят каквото поискате и след това ще търсят следващата задача, която да изпълнят.

4. Австралийско пастирско куче

Австралийско пастирско куче

Австралийското пастирско куче е изключително съсредоточено и подвижно и създава тясна връзка със собственика си. То е създадено, за да подбира стада с говеда, така че породата живее, за да работи. Подобно на повечето интелигентни породи кучета, АПК е най-щастливо, когато трябва да свърши някаква работа. Без работа, то ще открие начини да се занимава с нещо, което може и да не ви хареса (често деструктивно поведение или скитане, за да проучва).

Отнасяйте се добре с това животно и двамата ще бъдете приятели за цял живот. Тези кучета обичат да се придържат към собствениците си и искат да са уверени, че всичко е наред. Както повечето умници в групата, и те са много добри в разчитането на хора.


3. Пудел

Пудел

Независимо от луксозната си и дори "превзета" външност, Пуделът е интелигентно животно. "Куче-играчка", миниатюрна или стандартна по размер, тази порода е надарена с някои от най-добрите кучешки мозъци.  Пуделът първоначално е селектиран като ловно куче и продължава да бъде трудолюбив работник и доверен спътник.

Пуделите често се използват за дресиране в цирка, особено по-малките. Може да научите този пухчо да балансира върху топка, да скача през обръч и много други действия.


2. Австралийска овчарка

Австралийска овчарка

Една от най-интелигентните породи кучета в света, австралийската овчарка е брилянтна, активна и приятелски настроена. Тя е трудолюбив работник, който копнее за физическа активност и умствени предизвикателства. Това животно ще се обучи много по-бързо, отколкото очаквате, и бъдете готови скоро да преминете към ново предизвикателсво.

Австралийските овчарки трябва да бъдат заети с работа или се отегчават и разочароват.

1. Бордър коли

Бордър коли

Бордър колито е може би най-умното от всички кучета. Ако повечето кучета имат интелигентността на средностатистическо двегодишно дете, то едно бордър коли е умно, колкото четиригодишно дете. Изключително енергично, атлетично и подвижно, изглежда това животно е винаги готово да научи нещо ново (подобно на австралийската овчарка). Всъщност, ако не държите тази порода непрекъснато  в движение, да учи и да работи, тя ще намери свой собствен начин да остане заета.

Тези красавци могат да изпълняват почти всяка работа, която им дадете. Обаче те обичат работа, при която са в движение и
използват мозъка си едновременно.
Бордър колито превъзхожда другите породи в почти всичко, включително и в кучешките спортове.

Comments