Защо кучетата ядат а́ко?


как да спра кучето ми да яде ако


Кучетата обикновено ядат своето собствено а́ко или на някое друго животно (копрофагия). Това е нормално поведение на кучетата-майки, които трябва да почистят след бебетата си, а някои от малките могат в крайна сметка да започнат да имитират това поведение. То се появява за първи път при кученца на възраст от около четири до девет месеца.


Когато размахваме с ръце, викаме с отвращение и преследваме кученцето из целия двор, това е страхотно забавление за него. Преследването му може всъщност да го насърчи да тича наоколо и да си играе на "да спасим а́кото".

В други случаи яденето на а́ко е продиктувано от скука. Кучетата, оставени в двора сами, нямат достатъчно забавления, с които да запълнят времето си.


Яденето на отпадъци от други животни може да е свързано с вкуса. Говеждата и конската тор съдържат неразградена царевица или други съставки, които привличат кученцето. А тоалетната за котки може да бъде кучешки снек-бар. Котешката храна съдържа повече протеини, отколкото храната за кучета, и в резултат на това котешките екскременти имат добър вкус за кучетата.


Неприятният навик е не само нехигиеничен, а кара котешката опашка да е вечно настръхнала, поради това, че кучето се занимава вечно с тоалетната й. Котките, на които се досажда и пречи да си свършат работата, започват да търсят друго място, за да се облекчат, като например зад дивана.


Добрата новина е, че повечето кученца израстват този вреден навик. Лошата новина е, че някои кучета се придържат към гадната практика през целия си живот.

10 съвета за спиране на А̀ко-ядене


1. Кученцата могат да ядат отпадъци и а́ко, за да привлекат вниманието ви, което означава, че дори крещенето възнаграждава тяхното поведение. Ако уловите Шаро в действие, не правете контакт с очите и не му говорете, а разклатете кутия, пълна със стотинки, или пляскайте с ръце, за да създадете шум и да го прекъснете.

2. За отегчени кученца, увеличете времето за игра до минимум 20 минути. Опитайте упражнения по аеробика два пъти дневно. Увеличете броя на играчките, за да държите кучето си заето, когато сте далеч, а той е останал сам вкъщи. Една играчка като Kong-а например, пълна с фъстъчено масло или друго лакомство, предлага по-вкусна и по-здравословна алтернатива (въпреки че аз лично съм против този тип играчки, тъй като доказано могат да наранят муцуната на кучето).

3. Предотвратете достъпа до а́ко, като водите кученцето си на каишка и го отведете веднага, щом си свърши работата. Награждавайте го, понеже не докосва изпражненията си. Научете го "да идва" и да сяда пред вас след всяко изхождане - неговото или на други кучета - и му давайте страхотно лакомство, докато вие събирате отпадъците.

водете кучето на каишка
4. Някои кучета могат да си хапват а́кото, когато не е "обработено" напълно. Можете да помогнете, като му купувате по-лесносмилаема храна. Посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар за препоръка. Ще трябва да направите промяната в храната постепенно, защото внезапната промяна може да доведе до проблеми в храносмилателната система на кученцето ви.

5. Направете а́кото непривлекателно, като добавите лъжица консервиран ананас, консервирана тиква или спанак към ястието на кучето. Добавете щипка Мононатриев глутамат в храната, което променя консистенцията на изпражненията, така че кучетата няма да ги намират за привлекателни.

засрамено куче
6. Почиствайте тоалетната на котката възможно най-често. Оставянето на излишъци по всяко време е предпоставка за проблеми. Автоматичните котешки тоалетни притежават ръчка, която задвижва автоматизиран и безшумен процес на пречистване, който освежава бързо и лесно, а отпадъците се отделят в пликчета.

7. Поставете котешката тоалетна на маса или шкаф, далеч от досега на кучето. Ако котката не възрази, кутията за екскременти може да се покрие. Това ще възпре кучето, но ще позволи на котките достъп до тоалетната им и лично пространство.

8. Използвайте преграда за врата, за да държите кучето извън територията на котката. Някои котки могат да прескочат стандартните прегради или бихте могли да ги инсталирате на няколко сантиметра от земята, така че котката да може да минава отдолу, докато по-голямото кученце не би могло да премине.

9. Добавете супена лъжица растително масло към храната на котката, така че екскрементите й да станат по-меки и по-малко привлекателни за кучето. Една лъжица консервирана тиква, добавена към храната, също променя вкуса или консистенцията на изпражненията, а и много котки обичат да похапват тиква.

котешка тоалетна куче яде ако

10. Накрая, ако не сте наблизо да наблюдавате и контролирате, слагайте намордник на пакостника.


В нашия случай работа свършиха: вървене на повод далече от коня, бебешка преграда за вратата, за да го държи далече от тоалетната на котката и възнаграждение след всяко изхождане. Сега е вече възрастно куче и не е посягал към а́ко вече повече от четири години. Добро момче!

Източник:  Margaret Jones Davis от CreativeDogTraining

Comments